Selskabsstiftelse – Sådan gør du

Opret selskab korrekt og nemt ved at sætte dig ind i reglerne og kravene til de forskellige selskabsformer. Der er forskel på proceduren, hvis du ønsker at stifte selskab i form af et ApS eller et IVS – eller om du ønsker at stifte en personligt ejet virksomhed i form af en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S.

Stift selskab på egen hånd ved at sætte dig grundigt ind i de forskellige krav, eller vælg at få eksterne hjælp fra kompetente firmaer såsom Nemreg eller Ivsstiftelse.dk.

Nederst på siden kan du se, hvad du får hjælp til hos Ivsstiftelse.dk.

Hvad er et skuffeselskab?

Et skuffeselskab er et selskab, som er blevet stiftet, før selve driften og eventuelle kapitalindsprøjtninger foregår.

Navnet kommer sig af ældre dage, hvor intet var digitalt, og disse selskabers stiftelsesdokumenter derfor fysisk lå i skuffen hos advokaterne.

Et skuffeselskab har fået en negativ klang over sig, da det hyppigt bliver brugt til at drive ulovlig virksomhed. Når det så er sagt, kan de også være praktiske, når du vil hurtigt i gang med din forretning.

Kort sagt er et skuffeselskab et selskab uden aktivitet, som du kan aktivere og drive, når som helst.

LÆS MERE OM IVÆRKSÆTTERSELSKABER

Opret selskab

Når du vil stifte selskab, hvad enten du ønsker at oprette et SE-selskab, iværksætterselskab eller et anpartsselskab, så skal du have styr på diverse registreringer og stiftelsesdokumenter.

Når du vil oprette selskab, skal du også oprette CVR. nr. Du opretter dit selskab på Virk.dk, hvor du også kan indberette ændringer i selskabet løbende, hvis det bliver nødvendigt.

Ved selskabsstiftelse skal du i øvrigt sørge for at styr på dine stiftelsesdokumenter, vedtægter samt oprette og føre en ejerbog for selskabet.

Selskabsstiftelse – Hvad skal jeg vælge?

Når du skal vælge selskabsform, afhænger valget af dine behov og ønsker til hhv. stiftelse, drift og hæftelse.

Herunder kan du læse kort om de primære kendetegn ved de fire mest gængse virksomhedsformer:

  • IVS – Et IVS (iværksætterselskab) minder i driften om et ApS. Ejerne hæfter kun begrænset og højst for egen indskudte kapital. Du skal mindst indskyde DKK 1,00 i selskabskapital ved selskabsstiftelse af et IVS.
  • ApS – Ved et ApS gælder mange af de samme krav som ved et IVS; heriblandt regler om digital årsregnskab og direktion. Når du stifter et ApS, skal du dog som minimum indskyde DKK 50.000 i startkapital.
  • Enkeltmandsvirksomhed og I/S – Det er gratis at stifte en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S (interessentskab), og der er ingen krav til digital årsregnskab eller direktion. Til gengæld hæfter ejeren eller ejerne personligt og ubegrænset, og ved et I/S også solidarisk.

Vi kan hjælpe dig godt i gang

Hos Ivsstiftelse.dk kan vi hjælpe dig sikkert og hurtigt i gang med dit iværksættereventyr.

Vi hjælper dig med:

 

  • Digital ejerbog
  • Forregistrering af dit selskab for at komme hurtigere i gang
  • Nem-ID

 

Selskabsstiftelse

Ved selskabsstiftelse er der flere valg, du skal tage stilling til. Først og fremmest skal du finde ud af, hvilken selskabsform du ønsker – herunder IVS, ApS eller A/S. De fleste nye iværksættere vælger enten et IVS eller et ApS, da de to former er billigst at komme i gang med.

Der er en række fordele ved selskabsstiftelse frem for at stifte en personligt ejet virksomhed, da du dels kan benytte dig af selskabsskat frem for personbeskatning, og dels fordi du ikke hæfter lige så ekstremt med et selskab.

Tidligere brugte mange nye iværksættere nemreg til selskabsstiftelse, men med tiden er der kommet en lange række gode alternativer til. Her på Ivsstiftelse.dk hjælper vi bl.a. med det samme, som du tidligere kunne finde hos større selskaber som nemreg.

Du får bl.a. hjælp til din dokumenthåndtering, registrering af ejere i Det Offentlige Ejerregister, udfærdigelse af en ejerbog og meget mere.

I de følgende afsnit kan du læse mere om selskabsstiftelse samt finde oplysninger om bl.a. SE-selskaber, skuffeselskaber og CVR-oprettelse.

Hvad er et SE-selskab?

Et SE-selskab er et føderalt aktieselskab – også kaldet et internationalt selskab i EU. SE står for societas europaea, som betyder ’europæisk selskab’ på latin. Hvis du er ny iværksætter, er et SE-selskab formentlig ikke særlig relevant for dig, da det kræver en mindstekapital på 120.000 euro eller derover. Det er med andre ord dyrere end det danske aktieselskab, som kræver mindst DKK 500.000 i stiftelseskapital.

Et SE-selskab kan bruges, hvis to eller flere europæiske aktieselskaber vælger at fusionere, hvormed der kan stiftes et fælles SE-selskab, der i princippet kan have hjemsted i hvilken som helst EU- eller EØS-stat.

Hvad er et skuffeselskab?

Et skuffeselskab er kort fortalt et selskab, som en advokat eller en revisor har forregistreret og dermed kan sælge til dig med det samme. Formålet med at købe et skuffeselskab er, at du, som stifter, bliver fritaget det såkaldte stifteransvar, som du ellers ville have haft, indtil selskabet er officielt registreret i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Ved almindelig selskabsstiftelse går der et stykke tid, før selskabet er en selvstændig juridisk person. Indtil dette sker, vil du som stifter have personligt ansvar for de eventuelle aftaler, der bliver indgået indtil den officielle registrering.

Med et skuffeselskab fraskriver du dig dette personlige ansvar, og du kan i princippet drive virksomhed helt risikofrit rent hæftelsesmæssigt, mens du venter på, at selskabet er endeligt registreret.

Opret selskab på under 2 dage

Opret selskab lynhurtigt og få dit CVR. nr. på under 2 dage ved at benytte dig af vores forregistrering her på Ivsstiftelse.dk. Vi tager os af al dokumenthåndtering og samtlige lovpligtige registreringer hos det offentlige – herunder registrering af ejere, som ejer 5% af selskabet eller derover, i Det Offentlige Ejerregister.

Har du spørgsmål til proceduren eller spørgsmål vedrørende selskabsstiftelse generelt, er du altid velkommen til at kontakte os her på siden eller via mail og telefon. Vores eksperter og advokat sidder klar til at hjælpe dig godt i gang med dit selskab og din nye forretning.

Vil du oprette selskab billigt? Stift selskab for kun DKK 1,00

Hvis du vil oprette selskab som billigt som muligt, så er det helt klart et godt valg af gå efter et iværksætterselskab. Stift selskab for kun DKK 1,00 ved at vælge et IVS frem for f.eks. et ApS, som koster minimum DKK 50.000 i stiftelseskapital.

Det koster en smule ekstra i rådgivningshjælp og eventuel hjælp til dokumenthåndtering ud over den ene krone, der er kravet til stiftelseskapital ved selskabsstiftelse af et IVS. Men disse få ekstraudgifter gør sig gældende for både iværksætterselskaber og anpartsselskaber, og så kan du jo lige så godt spare de ca. DKK 50.000.

Skal jeg oprette CVR. nr., hvis jeg vil stifte selskab?

Du skal altid oprette CVR. nr., hvis du vil stifte selskab. Dette skyldes, at med et selskab får du helt automatisk et CVR. nr., hvorimod du kan vente med selve CVR. nummeret, hvis du driver mindre virksomhed og omsætter for under DKK 50.000 på et kalenderår.

Du kan hurtigt og nemt gå ind på Indberet på Virk.dk og oprette CVR. nr. selv, hvis du har styr på de oplysninger, du skal indtaste, samt de dokumenter du skal udfærdige og vedhæfter.

Fordele ved et iværksætterselskab

Hvis du overvejer selskabsstiftelse, så bør du kende mere til detaljerende omkring et IVS (iværksætterselskab).

Med et IVS får du nemlig alle de samme fordele, som et ApS giver dig i kontrast til de personligt ejede virksomheder. Og det bedste ved det hele er, at du slipper for kun DKK 1,00 i stiftelseskapital. Det er nemlig alt, hvad der kræves for at komme i gang med et IVS.

Derudover kan du nyde godt af den begrænsede og upersonlige hæftelse, som konkret betyder, at hvis uheldet skulle være ude, og selskabet går konkurs, så hæfter du højst for den kapital, du har indskudt i selskabet.