OBS! IVS’et blev afskaffet som selskabsform d. 9. april 2019, og kan derfor ikke længere oprettes. Du kan dog stadig få gang i din forretning, bare under andre vilkår. Læs mere om dine muligheder på LegalDesk.dk.

Start virksomhed – Sådan gør du

Når du vil starte virksomhed, skal du tage stilling til en række væsentlige valg – herunder skal du vælge, hvilken virksomhedstype eller selskabsform, din virksomhed skal have

Start din egen virksomhed på et oplyst grundlag ved at sætte dig ind i de enkelte selskabsformer og virksomhedstyper.  Det har nemlig stor betydning for din forretning, om du vælger en enkeltmandsvirksomhed, et interessentskab, et iværksætterselskab eller et anpartsselskab.

Uanset hvilken form du vælger at starte, vil processen ved opstart af dit nye iværksættereventyr se nogenlunde således ud:

  1. Få idé
  2. Undersøg markedet
  3. Registrer virksomhed

Herefter er du sådan set i gang, og du skal blot sørge for at følge gældende lovgivning på området, når du går i gang med forretningen. Det kan f.eks. være krav til årsregnskab, forsikringer ved ansættelse og lignende.

Bestil dit IVS nu!

Opret virksomhed på Virk.dk – eller lad os sørge for det

Når du skal oprette virksomhed, foregår det på Virk.dk. Du bliver guidet nemt og intuitivt gennem processen, og du skal således blot følge anvisningerne og udfylde de enkelte felter med informationer.

Når det gælder nye virksomheder, skal du dog være opmærksom på, at der er visse stiftelseskrav ved selskaber – f.eks. anparts- og iværksætterselskaber. Det drejer sig primært om selskabskapitalen, der skal være til stede ved stiftelsen af selskabet.

Start derfor din virksomhed på et godt grundlag ved at sætte dig ind i, hvilke rammer du ønsker og har mulighed for at vælge, når du skal skabe din forretning.

Start egen virksomhed uden indskud

En af de grundlæggende forskelle på virksomhedstyperne og selskabsformerne er, at ejere af de personligt ejede virksomhedstyper (enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber, også betegnet som I/S) hæfter ubegrænset og personligt for alle virksomhedens økonomiske forpligtelser. Her risikerer du altså din personlige formue, herunder hus, bil osv. Ved se øvrige selskabsformer hæfter ejere derimod begrænset – dvs. at du og eventuelle øvrige ejere, kun risikerer de penge, som I hver især vælger at investere i selskabet, som regel i form af selskabskapital.

Ved stiftelse af anpartsselskab eller aktieselskab, skal stifterne lægge hhv. 50.000 kr og 400.000 kr. i selskabskapital. Det smarte ved iværksætterselskabet er imidlertid, at det kan stiftes for helt ned til 1 kr. (og maks. 49.999 kr.).  

Mangler du hjælp til at starte egen virksomhed?

Hvis du vil hurtigt i gang med din forretning, men ønsker hjælp til de administrative opgaver, står vi klar til at hjælpe. Du stifter dit selskab ved at udfylde vores online formular – det tager cirka 20 minutter. I formularen stiller vi dig de samme spørgsmål, som en advokat eller revisor ville stille, hvis de skulle håndtere selskabsstiftelsen. Forskellen er blot, at du kan stifte dit selskab gennem os, når du vil og hvor du vil – og til en brøkdel af prisen for en advokat/revisor. Med i vores selskabspakke får du alle nødvendige dokumenter. I formularen kan du vælge, hvorvidt du selv vil stå for registreringen af selskabet hos Erhvervsstyrelsen, eller om vi skal varetage registreringen for dig. Vi holder dig opdateret hele vejen, og giver dig besked, når dit selskab modtager sit eget gyldige CVR-nummer. Alle priser, samt afgifter og gebyrer til det offentlige, er oplyst i formularen, så der ikke er nogen overraskelser.

Start virksomhed

Start virksomhed allerede i dag, og kom godt i gang med dit iværksættereventyr. Hvad enten du ønsker at åbne en restaurant, starte et holdingselskab eller måske skabe en webshop eller konsulentvirksomhed, er det vigtigt, at du starter din virksomhed korrekt.

Derfor har vi udfærdiget denne guide, hvor du får gode råd, tips og tricks til at komme godt fra start med din nye virksomhed. Vi kommer bl.a. ind på nogle af de ting, du skal huske, når du vil starte virksomhed.

Opret virksomhed og start egen virksomhed korrekt fra begyndelsen

Opret virksomhed korrekt fra begyndelsen ved at have godt styr på alle de nødvendige krav. Det er ikke særlig svært at registrere diverse oplysninger omkring dit selskab, men du skal stadig huske at have det hele med.

Start egen virksomhed korrekt ved at huske følgende detaljer:

  • Du skal altid huske at registrere samtlige ejere af selskabet, der ejer 5% eller derover. Dette foregår i Det Offentlige Ejerregister.
  • Du skal huske at lave en ejerbog til dit selskab, hvori alle ejere eller panthavere fremgår.
  • Du skal udfærdige et stiftelsesdokument, hvori en række væsentlige oplysninger om selskabet og dets ejere, direktører osv. fremgår.
  • Du skal også huske at udfærdige vedtægterne for selskabet, som enten kan vedhæftes stiftelsesdokumentet eller indgå som en integreret del af stiftelsesdokumentet.

Når du stifter gennem os, får du alle de nødvendige selskabsdokumenter med. Det vil sige stiftelsesdokument, vedtægter og en egenerklæring, hvis der er behov for det.

Vil du starte virksomhed? Start din egen virksomhed som IVS 

Hvis du vil starte virksomhed, kan du med fordel starte din virksomhed som IVS til at begynde med. Dette giver dig en række stærke fordele i forhold til andre virksomhedsformer.

Med en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S (interessentskab) har du den ulempe, at du hæfter personligt og ubegrænset for virksomheden. Det betyder med andre ord, at hvis du går konkurs og dine kreditorer gerne vil have deres penge, så kan de gøre krav på dine værdier og penge rent personligt – herunder hus, bil, værdipapirer o. lign.

Denne risiko slipper du helt og aldeles for med et IVS, da du kun hæfter begrænset for den kapital, du har indskudt i selskabet.

Start en virksomhed med lavt kapitalindskud 

Hvis du ønsker at starte egen virksomhed uden at skulle skyde minimum 50.000 kr. ind i selskabet fra starten af, kan du med fordel vælge et IVS som dit første selskab.

Med et IVS skal du nemlig blot mindst indskyde 1 kr. i startkapital, og du er derfor hurtigt og billigt i gang med at starte virksomhed.

Du skal sørge for at spare op af dit årlige overskud, så længe du driver et iværksætterselskab. Mere nøjagtigt skal du minimum opspare 25% af selskabets årlige overskud, indtil selskabets kapital når op på de 50.000 kr., som der kræves for at stifte eller omdanne til et ApS.

Vi er klar til at hjælpe dig med registreringen

Hvis du ikke selv vil stå for registreringen af dit selskab, hjælper vi dig gerne med det. Når du stifter dit selskab gennem os, har du mulighed for at vælge en samlet pakke, så du ikke skal gøre andet end at varetage forretningen, når du har modtaget dit gyldige CVR-nummer. Vi laver de korrekte juridiske dokumenter (stiftelsesdokument, vedtægter og evt. egenerklæring), og vi sender dit selskab til registrering, så snart du har underskrevet og dateret disse dokumenter. Herfra modtager du typisk dit CVR-nummer inden for 24 timer. Du bliver præsenteret for alle dine muligheder i vores online formular, hvori du også kan tilvælge registreringsservice.

Vil du have hjælp til at oprette virksomhed? Start virksomhed i Danmark med ekstern hjælp 

Som nævnt ovenfor kan det være en god idé at række ud efter hjælp til at oprette virksomhed, hvis du ikke har helt styr på alle kravene omkring stiftelse.

Start virksomhed i Danmark ved at få en god idé, undersøge markedet for at afklare, om der er efterspørgsel på produktet eller ydelsen, og så til sidst skal du oprette og registrere din virksomhed digital på Virk.dk.

Du kan altid søge hjælp hos eksterne eksperter, jurister og advokater, som kan hjælpe dig godt i gang med forretningseventyret. Hvis du vil starte virksomhed i Danmark, og ønsker du at stifte et IVS, så kan du altid tage kontakt til os – vi sidder klar til at hjælpe.

Værd at vide om at registrere virksomhed for nye virksomheder

Ved virksomhedsstart, og når du skal registrere virksomhed, er der en række overvejelser, du bør gøre dig. Dette gælder især nye virksomhed og nye iværksættere, som ikke har så meget erfaring med at registrere og drive virksomhed.

Gør dig derfor nogle tanker om disse fem forhold:

  • Har du undersøgt markedet? Ved du, om der er en efterspørgsel eller potentiel efterspørgsel på de produkter eller services, du vil sælge?
  • Hvilken virksomhedstype eller selskabsform skal du vælge? Der er stor forskel på, om du vælger at registrere virksomhed som enkeltmandsvirksomhed, interessentskab, iværksætterselskab, anpartsselskab eller aktieselskab.
  • Hvad har du råd til? Hvis du ikke har 50.000 kr. eller 400.000 kr. stående klar til at indskyde i selskabet, bør du overveje en af de gratis eller billige alternativer. Det kan være en enkeltmandsvirksomhed, et I/S eller et IVS.
  • Har du husket alle dokumenterne? Når du registrere et selskab, f.eks. et iværksætterselskab, skal du huske at udfærdige stiftelsesdokumenter, vedtægter, ejerbog o. lign. Eller skal vi gøre det for dig?
  • Har du det rette team? Mange nye virksomhed undervurderer behovet for at samle det rette team af rådgivere og iværksættere, som hver især supplerer hinanden med nyttig viden og erfaring.